Energiborrning/bergvärme

Av cirka 350 borrföretag i Sverige är det endast ett tiotal som utför totalentreprenad när det gäller borrning för bergvärme och installation av värmepump. Vi är stolta över att vara en av dessa företag!

När man funderar på att byta till bergvärme finns det lite saker att fundera kring. Hur stort är huset, hur många element finns, kommer värmepumpen att få plats där man tänkt sig och är det praktiskt möjligt att borra på tomten är några saker. Hur mycket drar pumpen per år och hur mycket sparar man på att installera bergvärme är andra saker. Dessutom måste man numera alltid ha tillstånd från kommunen innan man börjar borra.

När du väljer oss som leverantör gör vi alltid ett hembesök och återkommer med en kostnadskalkyl och offert. Vi arbetar efter berggrundskartor och uppskattar hur långt det är ner till berget innan vi sätter igång. När väl arbetet är påbörjat tar borrningen i regel en dag och installationen av värmepumpen två dagar. Självklart kan vi även hjälpa till att demontera en eventuell oljetank eller gammal panna.

Varmt välkommen till oss när du funderar kring energiborrning på din tomt!

Fakta kring bergvärme och energiborrning:

I berggrunden finns lagrad värmeenergi som ursprungligen kommer från solen. Temperaturen i berget är cirka 6-8 grader året om. För att utvinna energi ur bergvärme borrar man ett borrhål som kan vara ända upp till 300 meter djupt. Hur djupt man borrar bestäms av husets energibehov och hur marken ser ut. I hålet sänker man sedan ner en slang där vätska cirkulerar. Vätskan värms upp av berggrunden och bergvärmen kan på så vis hämtas upp från borrhålet. Värmen utvinns av en bergvärmepump som distribuerar värmen i husets värme- och vattensystem. När vätskan lämnat ifrån sig värme, pumpas den ner i borrhålet för att värmas upp på nytt.

Bergvärme är miljövänligt och långsiktigt. Installationskostnaden är relativt hög, men på sikt är det en långsiktig investering.